31 Ocak 2013 Perşembe

Topkapı Panorama 1453 Müzesi


İstanbul'un Fethi, 29 Mayıs 1453'te, şehri günlerdir kuşatan Osmanlı ordusunun, şimdi İstanbul olarak bilinen, o zamanki adıyla Konstantinopolis (Constantinople) şehrini Sultan II. Mehmed Han'ın komutanlığında fethetmesidir. Bu fetihten sonra Osmanlı Devleti İmparatorluk olmuş, henüz 21 yaşında olan Sultan II. Mehmed, fatih unvanını da alarak Fatih Sultan Mehmed olarak anılmaya başlanmıştır. Tarihteki en önemli devletlerden olan Doğu Roma İmparatorluğu böylelikle sona ermiştir. İstanbul Fetih edildikten sonra Orta Çağ kapanmış ve 1789 Fransız ihtilali'ne kadar sürecek olan Yeni Çağ başlamıştır. Ayrıntılı Bilgi
 
 Panoramik müzeler tarihteki önemli olayları tablolaştırmak için yapılıyor.

Dünyada yaklaşık 30 adet panoramik müze bulunmaktadır.

 İstanbul 1453 Panoramik Müzesini diğerleriden ayıran en büyük özellik çerçevesiz olmasıdır.

Bu yüzden; ziyaretçiler 1. kata çıktıkları zaman  kısa süreli bir şok yaşıyorlar, 3.000 m2 lik bir alan içersinde 360 derecelik bir resimle karşılaşıyorlar.

 Üç boyutlu etki uyandırması için 14m. uzaklıktan bakılan resme, hoparlörlerden gelen top sesleri, at kişnemeleri, savaş naraları eşlik ediyor.

 Nereye dönseniz sizi kuşatan bir savaş sahnesi ise 2.350m2 lik iki boyutlu resim.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımına 2005 yılında başlanılan projede 8 sanatçı çalışmıştır.

Fikrin sahibi ve projenin koordinatörü ressam Haşim Vatandaş'tır. Diğer emeği geçenler ise;  http://www.panoramikmuze.com/ekibimiz.php

 
3 boyutlu tur için;
http://www.3dmekanlar.com/tr/panorama-1453.html
 
 

31 Ocak 2009 tarihinde Başbakan Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla açılışı gerçekleşen Panorama 1453 Tarih Müzesinde, eskiden Trakya Otogarı'nın olduğu yere kurulan “Topkapı Kültür Parkı”nda.

Fethin gerçekleştiği sabah, surlarda top güllelerinin açtığı gediklerden Osmanlı askerlerinin şehre girdikleri, Ulubatlı Hasan'ın surlara şanlı bayrağımızı diktiği, Peygamber efendimizin “Konstantiniyye (İstanbul) muhakkak fetholunacaktır! Onu fetheden komutan ne güzel komutan, onu fethedan asker ne güzel askerdir." sözleriyle asırlar öncesinde müjdelediği an resmedilmiş.
 
 
38 metre çapında bir yarım küre içine 8 sanatçının yaptığı resim 3 senede tamamlanmış.

Resimde 10.000 figüran çizimi yapılmış.

Resmin gerçeğe yakın olması için tarihi veriler sıkı bir araştırmadan geçirilmiş.

Surların yıkılmış bölümleri dahi rastgele çizilmemiş, belgelere dayanıyor. İstanbul'un ilk belediye başkanı Hızır Bey'e sunulan surların tamir raporuna göre çizilmiş.
 
 
 
Panorama içine ressamların gizlediği bazı sürprizlerde var.

 Bazıları şunlar: Gökyüzünde bulutlarla çizilmiş Fatih'in yandan bir portresi, balta sapına latin harflerle oyulmuş ressamlar'dan birinin ismi, askerler arasında eski Roma giysileriyle resmedilmiş bir Bizans askeri. Bakalım bunları bulabilecekmisiniz!

 
İletişim ve Diğer Bilgiler; http://www.panoramikmuze.com/category.php?id=11

 
 
 
 

 Resimler için Hayriye Tertemiz'e teşekkürler...