15 Mayıs 2013 Çarşamba

Isparta Yazılı Kanyon

 
Isparta ili sütçüler ilçesi sınırları içerisindedir.bitki örtüsü, yaban hayatı çeşitliliği ve arkeolojik kaynakları ile eşsiz manzara güzelliğine sahip yöre tabiat parkı olarak turizim bakanlığınca koruma altına alınmıştır.
 
 

Tabiat parkının başlıca bitki türleri olarak ağaçlardan;kızılçam, kızılağaç, saçlı meşe, çınar, ardıç, ceviz, keçiboynuzu, zeytin ağaçcıklardan; pırnalmeşesi, akça kesme, sandal, defne, tesbih, sakız, alıç, zakkum çalılardan; mersin, karaçalı, katırtırnağı, yabangülü otsulardan;laden, sarmaşık ve eğreltiler bulunmaktadır.

Yaban hayatı sakinlerinden ise domuz, yabankeçisi, tilki, porsuk, su samuru, tavşan, sincap, kartal, kızılakbaba, doğan, güvercin, üveyik ve kekliğe rastlanmaktadır. kovada gölü'nden daha güneye, antalya yönüne doğru torosların vadilerinden inmeye başladığınızda karşınıza inanılmaz güzellikte yazılı kanyon seriliyor.

 
 
Kanyon duvarlarında antik dönemlere ait çeşitli yazıtlar bulunuyor.

Bunların önemli bir bölümü tahrip edilmiştir.
 
 
 

Yazılı kanyon'a girdiğiniz anda büyüleneceksiniz; zakkum ağaçları tahta masalar,ve iltişamı ile göksu ırmağı'na dökülen sular, tahta köprüler..

Çevredeki alabalıkçılardan taptaze alabalık yeme fırsatı. daha sonra tahta köprülerden geçerek ünlü kral yolu'na varılır.

Burada bir tapınak, ve tapınağın sağ ve solunda da yazıtlar var. yazılı kanyon, doğasıyla olduğu kadar tarihi kalıntılarıyla da sizi etkileyecektir.

 
 
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 

13 Mayıs 2013 Pazartesi

Isparta Gölcük Krater Gölü


Eğirdir Gölü ISPARTA

 
Eğirdir Gölü, Türkiye’nin Beyşehir gölünden sonra ikinci en büyük tatlı su gölüdür. Doğal içme suyu havzası olup, aynı zamanda biyolojik çeşitlilik değerleri bakımından uluslararası öneme sahip bir sulak alandır.
 
 
Göl alanı: 479 km2
Su hacmi: 4 milyar m3
Başlıca geçim kaynakları: tarım, balıkçılık, turizm

 
 Su rengi turkuvazdır. Jeolojik olarak tektonik bir göldür. Ancak, göl çanağının biçimlenmesinde karstik olaylar da etkili olmuştur.
 
Boşalımı ise; güney ucundaki gölayağı, buharlaşma, düdenler ve suni boşalım (sulama, enerji üretimi ve içme-kullanma suyu temini) yoluyla olmaktadır.   
Gölü besleyen en önemli akarsular Uluborlu yönünden gelen Popa çayı, Hoyran Ovasından inen Değirmen çayı ve Yalvaç’tan gelen Akçay’dır.