24 Nisan 2012 Salı

Büyükada Ortodoks Aya Yorgi Manastırı 23 Nisan

Büyükada'ya gezi için gitmek isterseniz 23 Nisan tarihini kesinlikle tercih etmemeniz lazım. Kabataş'tan ilk vapura binip yürüyerek tepeye çıktığımızda henüz saat 10 bile olmamıştı. Yine Büyükada'nın En Yüksek Noktalarından Birinde Saint George Adına Yapılan Aya Yorgi Kilisesi'nde önünde kuyruk vardı. Ada yerlisi sabah 07.00'de kiliseye gidiyormuş. İlerleyen saatlarde ada mahşer yerine dönüyor, fayton kuyruğu uzadıkça uzuyor, adadan dönüş ise resmen izdiham.

Faytonlardan indiğiniz yer piknik alanı sanki panayır yeri gibi; Yollarda Rumca ve Türkçe ilahi söyleyenler, bedava incil dağıtanlar, sizin için dua etmek isteyenler, mim gösterisi yapanlar, dans edenler, ev yapımı yiyecek , dilek mumları, dileğinize göre muhtelif materyal ve makara ip satanlar...

Dileğiniz olması 23 Nisan ve 24 Eylül tarihleri arasında her pazar günü için hiç konuşmadan ve çıplak ayakla arnavut taşlarla döşenmiş yollardan kiliseye çıkmanız gerekiyor. (Yarı hacı sayılıyorsunuz.) Sadece hristiyanlar değil, her inançtan insanlar inanmış olarak yürüyor, makara açıyor, mum yakıyor ve diğer her türlü batıl şeyleri yapıyor.


23 Nisan en büyük azizlerden Hagios Yeoryios (Aya Yorgi)nin yortu günüdür. İstanbul ve Anadolu'daki yüzlerce Aya Yorgi kilisesinde ayinler yapılır. Bu ayinlerin en bilinenlerinden birisi İstanbul Büyükada'daki Aya Yorgi kilisesinde yapılanıdır. Hagios Yeoryios; diğer tüm büyük hristiyan azizleri gibi Anadolu'da yaşamış ve Anadolu'da ölmüştür. Aya Yorgi, Roma İmparatoru Diocletanius zamanında yaşamış korkusuzluğu ile ün yapmış bir askerdi. . Gizlice hristiyan olan Aya Yorgi, pagan törenlerine katılmayı reddetmekteydi. Yaşadığı dönemde Hristiyanlık yasaktı ve pagan törenlerine katılmayı reddetmek affedilmez bir suçtu. Bir çok işkenceden sonra İzmit civarında idam edildiği düşünülmektedir.Aya Yorgi’yi Hristiyan alemide meşhur eden bir ejderhayı öldürmesidir. İngiltere'den, İspanya'ya, oradan Anadolu'daki tüm ortodoks kiliselerindeki tasvirleri at üzerinde mızrakla bir ejderhaya saldırırken görürüz. Doğal olarak burada ki ejderha bir semboldür. Ejderhayı öldürmek aynı zamanda içindeki korkuyu öldürmek, dünyevi zevkleri reddetmek anlamına geliyor. Bu kült Mısır uygarlığında Osiris'e, Hitit uygarlığında İlluyanka efsanesine ve şahmeran'a Grek mitolojisinde Apollon kültüne dek geniş bir coğrafyada görülür.




İnanışa göre, kiliseye giden yolu hiç konuşmadan elindeki ipi bağlayarak çıkan kişinin dileği gerçekleşiyor. Bu yüzden elerindeki rengarenk iplerle kiliseye kadar sessizce yürüyor. Dilek ipleri renkli olunca, ortaya da renkli görüntüler çıkıyor.


23 Nisan’da kutlanan Aya Yorgi günü aynı zamanda bir Bahar kutlamasıdır ve bu şekli ile Anadolu’da da varolmuştur. Miladi 6 Mayıs'ta kutlanan Hıdrellez (Hızır-İlyas) Rumi takvimde 23 Nisan'a denk gelir. Yani Hıdrellez ile Aya Yorgi yortusu bir ve aynı şeydir. Burada bir not düşmek gerekiyor: İspanya'da sevgililer günü de 23 Nisan'dır ve Sankt Jordi yortusu ile birlikte kutlanır. Hz. Hızır'ın Ayios Yeorgios'un İslamileştirilmiş formu olduğu bir çok tarihçi tarafından dillendirilmektedir.



Aya Yorgi Adresi:    Büyükada-Nizam Mh., 34970 Istanbul, Türkiye



Daha Büyük Görüntüle

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder